Garwolin

Wielkie święto ludowej kultury w Miętnem /AUDIO/

Region Pon. 04.08.2025 10:59:02
04
sie 2025

14 spośród 24 zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich dotarło do finału konkursu kulinarnego IV Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego, który odbył się 3 sierpnia w Miętnem. Wygrały pierogi z kaszą jęczmienną i pieczarkami w wykonaniu pań z Kujaw. Drugie miejsce zajęły kotlety gryczane na marchewce z chrzanem i sosem grzybowym, a trzecie – kapustne duety z kaszami. Odbył się także przegląd twórczości ludowej oraz wiele innych atrakcji.

Ziemia Garwolińska wyróżnia się nie tylko na tle województwa mazowieckiego, ale całej Polski pod względem liczby, a przede wszystkim aktywności gospodyń i gospodarzy. Koła Gospodyń Wiejskich przeżywają swój renesans, a dzięki takim konkursom czy festiwalom jak ten w Miętnem ich działalność staje się bardziej widoczna. Dopisały zarówno pogoda, jak i frekwencja. – Fantastyczny poziom zespołów, które występowały, przepyszne potrawy z kaszy, a kasze to naprawdę diament, złoto naszej polskiej kuchni – niezwykle zdrowe produkty, które trzeba jeść. Potańcówka, koncert kapeli Roy. Kolejny festiwal, naprawdę bardzo udany i całkowicie zrealizowany ze środków powiatowych – niedofinansowany ani przez Narodowe Centrum Kultury, ani przez urząd marszałkowski... – mówi starosta Iwona Kurowska.

Gospodynie i gospodarze prezentowali się w ludowych strojach. Było dużo dobrego jedzenia i – jak to bywa – popitka też się znalazła. Na niektórych stoiskach przygrywały kapele. Zespoły śpiewacze i kapele przedstawiały swój artystyczny dorobek na estradzie, co było przyjmowane przez licznie zgromadzoną publiczność owacjami. Dużo emocji wzbudził konkurs kulinarny, którego motywem przewodnim były kasze. Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały niezwykłe umiejętności kulinarne. Jurorzy oceniali nie tylko smak potraw, ale też formę podania i ogólne wrażenie. Nie było łatwo, ale ktoś musiał wygrać.

I miejsce i 2000 zł komisja przyznała pierogom z kaszą jęczmienną i pieczarkami w wykonaniu pań z Kujaw. Drugie miejsce i 1500 zł – kotletom gryczanym na marchewce z chrzanem i sosem grzybowym przygotowanym przez KGW „Goździczanki” z Goździka, a trzecie i 1000 zł – kapustnym duetom z kaszami serwowanymi przez KGW „Niezapominajki” z Więckowa. Pozostali finaliści otrzymali po 300 zł.

Było mnóstwo zabawy, stoisk wystawienniczych, pokazy Policji, KP PSP, stoiska KRUS, Nadleśnictwa, Wojskowego Centrum Rekrutacji i innych. Odbyła się potańcówka z kapelą Staręgów, a gwiazdą wieczoru była kapela Roy.

Więcej w relacji Waldemara Jaronia:




Organizatorami festiwalu były Powiatowe Centrum Kultury i Promocji w Miętnem oraz Powiat Garwoliński.




Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Waldemar Jaroń
+48.509056641

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.