XVI Festiwal Korowaja Mielnickiego
maj 2024
W sobotę, 11 maja w amfiteatrze Topolina w Mielniku odbędzie się XVI Festiwal Korowaja Mielnickiego. Formuła Festiwalu opiera się na konkursie, w którym uczestniczyć mogą korowajnice (kobiety wypiekające korowaj) z całego kraju. Festiwalowi towarzyszą występy zespołów śpiewaczych oraz obrzędowych. Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 16:00.
Korowaj to tradycyjne, obrzędowe (weselne) pieczywo; rodzaj kołacza lub ciasta drożdżowego. Jego cechą charakterystyczną są bogate zdobienia z ciasta, w postaci kłosów zbóż, ptaków, kwiatów, które Parze Młodej miały przynieść szczęście i powodzenie. Tradycja wypieku korowaja spotykana była na Ukrainie, Białorusi, w Serbii, Bułgarii oraz w Polsce - głównie na Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie, Podlasiu i okolicach Mazowsza.Aby podtrzymać dawną kulturę kulinarną, tradycję i umiejętności wypieku korowaja, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku od kilku lat organizuje Festiwal.
Karta zgłoszeń
Regulamin
Program
Od godz. 15:00 do godz. 15:45 – przyjmowanie zgłoszeń do konkursu kulinarnego „Korowaj Mielnicki 2024”
Od godz. 16.00 część artystyczna:
Zespół Nowina z Moszczony Królewskiej;
Zespół Mielniczanie z Mielnika;
Zespół Ludowy Pawłowianki działający przy Ośrodku Kultury w Janowie Podlaskim;
Zespół Wrzosy z Wilanowa;
Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy z Jakówek;
Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego „Korowaj Mielnicki 2024”;
Degustacja konkursowych wypieków.
Inf. Pras.
0 komentarze